Medlemsprofil

Jesper Petersen

billede/avatar

Sted
Hovedstadsområdet
(2750 Ballerup)
Medlem siden
25/08/2014
Funktion
Medlem
Medlemsnr: 1614

Mine favoritsæt:

  1. 3315
  2. 5892
  3. 8404

Mine hjemmesider:

Om mig

Som børn i 70'erne havde jeg og min storebror og lillebror altid gang i en masse byggeprojekter og eksperimenter. LEGO var bare en af hobbyerne. Vi havde en kasse på størrelse med en stor kuffert, men jeg ved ikke hvilke sæt. Jeg husker mest detaljer og øjebliksbilleder. For eksempel de små og store røde hjul med grå gummidæk, knopper på siden og små metalaksler, der skulle presses ind i bøsninger i hjulklodserne, som blev slappe med tiden. Og det gjorde forbandet ondt at træde på et hjul med akslen opad! De blå jernbaneskinner med en enkelt hvid svelle pr. skinnelængde holdt heller ikke så godt sammen, og de gamle 4,5 volt tog kørte ikke så stærkt som de nye. Men så monterede jeg en Monoperm Super elmotor til modelbåde med en propel fra et modelfly på en togvogn og gav gas fra min Fleischmann togtransformator. Den fløj selvfølgelig af sporet i løbet af nul komma fem - men det gjorde ikke så meget, for ledningen var alligevel for kort og kom hurtigt i vejen. Jeg husker også forløberen for Technic med de små røde, mellemstore blå og store gule tandhjul - dem legede jeg meget med (men tandhjulssættet til Meccano var dog bedre). Allermest holdt jeg af de små røde (senere gule) 2x2 lysklodser med glødepærer og de farvede, transparente klodser. Engang byggede jeg en hel by med huse og veje på to af de store grå byggeplader. Der var naturligvis både lys i husene og lygtepælene. Min lillebror spurgte hele tiden: "Er det ikke snart færdigt? Hvornår skal vi lege med det?" Hen under aften sagde jeg: "Nu er det færdigt - men nu gider jeg ikke at lege mere." Min lillebror var sønderknust! Han kunne godt lide rollelege, men for mig var det kun sjovt at bygge. Jeg har stadigvæk lidt dårlig samvittighed.

Hvornår min Dark Age begyndte, husker jeg ikke. Jeg interesserede mig tidligt for elektronik og splittede en masse gamle radioer og fjernsyn ad. Jeg sorterede komponenterne i papæsker og lavede forsøg. Blandt andet byggede jeg en udgangsforstærker med en triode (et radiorør) i en kasse af spånplade, og jeg omdannede et fjernsyn til et yderst primitivt oscilloskop. Som 14-årig lærte jeg at lave trykte kredsløb på ungdomsskolen, og jeg skiftede det gamle sortiment ud med nye komponenter fra Komponent-Centralen, som jeg lagde i skuffereoler. På min forsøgsplade lavede jeg et hav af eksperimenter. Som 18-årig byggede jeg et stereoanlæg med forforstærker, elektronisk delefilter og aktive højttalere med subwoofer. Jeg hjalp også B&O til at forstå, at de 24 radiale, sorte ribber på Beogram 8000 skulle sænkes ned i plan med pladetallerknen, som det skete på Beogram 8002, fordi de anslog tonearmsresonansen. Jeg flyttede hjemmefra som 19-årig og har i hvert fald ikke leget med LEGO siden. Som I måske kan gætte, har jeg henslæbt de efterfølgende tre årtier med først at uddanne mig til - og siden arbejde som elektroingeniør.

Min Dark Age fadede så småt ud i sommeren 2012, idet jeg følte en underlig længsel, når jeg gik forbi supermarkedets spottilbud på LEGO sæt, og i efteråret begyndte jeg at købe ind i stor stil. Da jeg viste mine modeller frem for mine kollegaer, grinte de slet ikke, men roste tværtimod klodserne for deres kvalitet og fremhævede LEGO koncernens beundringsværdige kvalitetskontrol. Jeg har med stor fornøjelse samlet mange byggesæt, men jeg er en smule skuffet over mig selv, fordi jeg endnu ikke har lavet en eneste MOC og heller ikke er begyndt på den modelby, som jeg drømmer om at bygge. Derfor overvejer jeg, om det nu også er den rigtige hobby for mig, endnu inden jeg for alvor er kommet i gang. Foreløbigt har jeg meldt mig ind i Byggepladen for at finde ud af, hvad I andre LEGO fans tænker og gør, så jeg måske kan få inspiration til at fortsætte.

I øvrigt er jeg fra 1962 og født og opvokset i Helsingør, hvor min far arbejdede som skibsbygger. Han byggede selv et parcelhus til sin hjemmegående hustru og os tre uregerlige drenge. Som voksen flyttede jeg først til Hornbæk, og siden har jeg boet seks forskellige steder i København, altid som single. Nu bor jeg i Ballerup tæt ved Hareskoven, hvor jeg ofte løbetræner. Nogle af jer vil måske missunde mig for at have en treværelses lejlighed på 94 m2 for mig selv - og det sætter jeg også pris på - men de skæve vinkler og radiatorerne langs væggene gør det svært at udnytte pladsen. Desuden omdanner panoramavinduerne lejligheden til et drivhus, hvor der bliver ulideligt varmt om sommeren, og solens stråler nedbryder alt, der er af papir, pap eller plastik. En ny lejlighed står derfor på min ønskeseddel for 2015.

Mine projekter og planer

Allerede i september 2012 da jeg begyndte at købe vildt ind, gjorde jeg mig klart, at LEGO klodser ikke bare er ret dyre, men nok også fylder mere, end man lige tror. (Det behøver jeg selvfølgelig ikke at fortælle jer ;-) Jeg vedtog derfor nogle retningslinjer for mig selv: Jeg ville opbygge et grundlager af et antal Basic sæt, men ikke købe nogle af de små Bricks & More byggesæt. Derudover ville jeg købe nogle få Creator-sæt, nemlig dem jeg var mest forelsket i - alle husene og de flotteste flyvemaskiner. Primært ville jeg samle på LEGO City for at opbygge en modelby, men jeg ville nøje udvælge de bedste undertemaer, og jeg ville i hvert fald ikke købe togsæt på grund af prisen og den store sporvidde, der får selv et mindre sporanlæg til at fylde mere, end der kan være på et spisebord. Endvidere ville jeg på trods af min ingeniørbaggrund fravælge Technic, da det introducerer et stort antal nye dele, og jeg synes, at der er nok at holde styr på i forvejen. Og endelig forekom det mig, at LEGO Friends er det fineste, mest detaljerede og mest gennemarbejdede univers, som LEGO koncernen hidtil selv har udviklet; det ville jeg forsøge at gøre min yngste niece interesseret i - men jeg ville naturligvis ikke selv begynde at samle på tøse-LEGO.

Og hvordan er det så gået? Jeg har stort set forbrudt mig imod alle hensigter!

Ud over grundsæt og tilbehørssæt har jeg købt alle de Bricks & More byggesæt, som jeg kunne få fingre i - og det ville jeg helst have fortsat med. Som byggesæt er de elendige, men det er en fin om end mindre kilde til lidt mere usædvanlige dele til grundlageret. Beklageligvis ser det ud til, at deres rolle er ved at blive overtaget af Juniors, som er alt for dyrt i forhold til antal dele.

Jeg har også købt så godt som alle Creator-sæt med undtagelse af minisættene. Jeg overvejede at sælge nogle af dem igen, men mens jeg skilte dem ad, slog det mig, at de også kunne udgøre et værdifuldt supplement til grundsamlingen. Desuden legemliggør Creator-serien for mig LEGO legetøjets sjæl: Byggeglæde med klassiske klodser uden specialstøbte elementer og klistermærker - og blot nogle få velvalgte Technic-dele.

Det er gået bedst med LEGO City. Jeg har stort set formået at vælge de bedste undertemaer; kun skovbrandserien var en mindre fejl. Jeg købte dog også samtlige 2. generations IR fjernstyrede tog: Det røde og det gule godstogssæt (3677+7939), det røde højhastighedstog (7938) og Horizon Express. Og jeg har solgt dem igen! LEGO tog fylder lige så meget, som jeg forudså, og jeg er meget skuffet over de tekniske løsninger. Den trådløse forbindelse fungerer ikke altid, og man aner ikke, hvornår Speed Controlleren er i maksimum eller minimum. Man burde bare kunne skrue helt ned på knappen for at stoppe toget, men i stedet begynder det ofte at bakke. Derfor er der som nødløsning tilføjet en knap, der afbryder strømmen. Og alle tog kan køre så stærkt, at de afspores i kurverne. Det finder jeg ikke længere morsomt. Endelig kan man ikke købe spor, som man vil - man er tvunget til også at aftage de skrækkelige fleksible skinner. Så hvis jeg skal lege med tog fremover, bliver det en klassisk modeljernbane :-(

Selvfølgelig kunne jeg heller ikke dy mig for at prøve nogle Technic-sæt - nå ja, en snes faktisk. Og det fortryder jeg også, selv om jeg blankt må indrømme, at koblingerne og gearkassen på gravemaskinen 42006 imponerede mig meget. Men efter at have samlet og afprøvet modellerne, stillede jeg dem bare i et skab uden rigtigt at vide, hvad jeg skulle gøre med dem. En mulighed kunne være at føje dem til grundlageret, men så skulle jeg udvide systemet dramatisk, og jeg har allerede problemer nok. I øvrigt kunne jeg aldrig konstruere noget lige så sofistikeret som de modeller, man kan købe. Så derfor ryger Technic også ud.

For at afsætte LEGO Friends til min niece fremstillede jeg fem fine kort med flotte billeder, som jeg printede på min farveprinter. På hvert kort skildrede jeg en af veninderne, Andrea, Emma, Mia, Olivia og Stephanie, og skrev detaljerede og levende anmeldelser af de sæt, som den pågældende veninde var med i. Dem modtog hun med begejstring - måske fordi der også fulgte mange LEGO Friends sæt med - men det gav også bagslag. For efter i et halvt år at have sneget mig hen til butikkernes udvalg af LEGO Friends med en undskyldning om at skulle købe gaver til min niece, bed jeg hovedet af al skam og begyndte at købe ind til mig selv. Venindernes personligheder og sættenes farver og indretningsdetaljer slår efter min mening LEGO City totalt af banen. Der er ganske vist lidt for meget lyserødt hist og her, men det kan man jo ændre. Violet, lavendelblå, pink og hvid var i øvrigt mine egne yndlingsfarver, dengang jeg havde et staudebed, og jeg elsker dristige farvekombinationer, som dem Claude Monet frembragte i sin have i Giverny. Jeg påtænker faktisk at droppe LEGO City helt og basere min modelby udelukkende på LEGO Friends, fordi jeg ikke synes, at de passer særligt godt til hinanden. Heartlake City - here I come!


Sidst opdateret: 13/10/2014 09:28:34

Besøg vores forum

...

Microsoft VBScript runtime error '800a01f4'

Variable is undefined: 'strShowNews'

/medlemsprofil.asp, line 185